بررسی بیماری فیبروادنوم
فیبروادنوم (Fibroadenoma) به توده های خوش خیم در ناحیه پستان گفته می شود. این توده ها می توانند به صورت تک یا به تعداد بسیار زیادی باشند. در ادامه مطلب امروز سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان بیماری فیبروادنوم را مورد بررسی قرار دهیم.
فیبروادنوم توده ای است که در پستان شکل می گیرد. خوش خیم است و در اکثر موارد موجب تشدید خطر ابتلا به سرطان سینه نمی شود . فیبروادنوم بر خلاف سرطان سینه که با گذشت زمان بزرگ و بزرگ تر شده و قابلیت گسترش در دیگر اندام های بدن را دارد ، بسیار کوچک و دارای ابعاد ۱ الی ۲ سانتی متر است و از بافت پستان خارج نمی شود . لازم به ذکر است که در موارد بسیار نادری اندازه این توده به ۵ سانتی متر نیز می رسد .
غالبا فیبروادنوم موجب بروز احساس درد نشده و به سنگ مرمری شباهت دارد که در زیر پوست پستان فرد حرکت می کند . در برخی موارد فرد مبتلا ، بافت سینه خود را محکم و در مواردی نیز صاف توصیف کرده و حتی ممکن است توده موجود را احساس نکند . این بیماری پستان بیشتر در خانم هایی با سن ۱۵ تا ۳۵ دیده می شود .
علل فیبروادنوم
تا کنون علت بروز فیبروادنوم مشخص نشده است . این بیماری ریشه در زمینه های مادرزادی ندارد و پزشکان از علت بروز این بیماری اطلاع ندارند. بروز فیبروادنوم ممکن است به تغییر سطح هورمون ها مربوط باشد ، زیرا اغلب در دوران بلوغ یا بارداری ظاهر می شود و پس از یائسگی از بین می رود.
نشانه های فیبروادنوم
بیماری فیبروادنوم علامت خاصی را از خود به نمایش نمی گذارد و تقریبا می توان گفت تنها علامت آن احساس وجود توده در سینه است که پس از لمس قابل تشخیص است . بر خلاف سرطان پستان ، فیبروادنوما باعث ایجاد ترشح نوک سینه ، تورم ، قرمزی یا سوزش پوستی در اطراف پستان نمی شود.
سن شیوع توده فیبروادنوم
شیوع توده های خوش خیم فیبروادنوم در سنین پایین جوانی حدود 17 سالگی می باشد. و فیبروادنوم ها در سنین بلوغ تا حدود یائسگی پدید می آیند . رشد توده های خوش خیم فیبروادنوم وابسته به هورمون های تخمدان است. به همین دلیل تشکیل توده های فیبروادنوم و رشد آن ها در دوره سنی یائسگی امکان نخواهد داشت و در بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و همچنین با مصرف قرص های ضدبارداری احتمال تحریک توده ها و افزایش رشد آن ها وجود خواهد داشت .
درمان فیبروادنوم
روش درمانی مناسب برای فیبروادنوم هایی با اندازه بیش از ۳ سانت یا فیبروادنوم های مشکوک به نوع فیلدوس ، جراحی می باشد. اگر فیبروادنوم اندازه ای کوچک و زیر ۲ سانتی متر داشته باشد ، از فرد درخواست می شود که هر شش ماه یکبار به پزشک مراجعه نماید و مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا سایز توده توسط پزک بررسی شود و اطمینان حاصل شود که توده روند رو به رشد نداشته است.
به طور مثال در صورتیکه هر شش ماه یکبار فرد تحت معاینه و بررسی قرار گیرد و توده ای با اندازه 11 میلی متر داشته باشد. و این توده پس از بررسی دوره ای از لحاظ سایز و فرم تغییری نکرده باشد. در چنین شرایطی نیاز به اقدام خاصی نخواهد بود و تنها کافی است تحت مراقبت بوده و چکاپ های دوره ای را انجام دهد. در صورتیکه طی بررسی ها و چکاپ های دوره ای مشخص گردد که توده با تغییر سایز همراه بوده و جزء توده هایی است که رشد سریع دارد. دو اقدام نظیر نمونه برداری و برداشتن توده های پستان انجام می شود.
میزان خطر فیبروادنوم
همان گونه که پیش تر نیز اشاره کردیم ، فیبروادنوم یکی از شایع ترین بیماری های پستان در زنان است که خوش خیم بوده و سرطانی نیست. فیبروادنوم را در دو نوع ساده و مختلط دسته بندی می کنند . احتمال ابتلا به سرطان در افراد مبتلا به فیبروادنوم ساده ناچیز و حتی صفر است . اما افراد مبتلا به فیبروادنوم مختلط ممکن است در آینده به سرطان سینه مبتلا شوند . البته در چنین مواقعی می توان از طریق جراحی از شر توده ها خلاص شده و از بروز سرطان سینه جلوگیری نمود .
مطالب پیشنهادی:
مقایسه سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی