نحوه تشخیص عفونت ادرار با سونوگرافی
عفونت ادراری به معنی عفونت در هریک از قسمت های دستگاه ادراری است و می تواند کلیه ها، مجاری ادراری و یا مثانه را درگیر کند. این بیماری در میان افراد مختلف از جمله کودکان، کهنسالان و بیماران مبتلا به دیابت بسیار رایج است. زنان نیز به دلیل ساختار دستگاه ادراری، بیشتر از مردان به آن مبتلا می شوند و حتی ممکن است بیشتر از یک بار عفونت ادراری را تجربه کنند. این نوع عفونت با مصرف آنتی بیوتیک زیر نظر پزشک از بین می رود؛ اما اگر به موقع درمان نشود، می تواند به کلیه ها آسیب برساند. در مطلب امروز سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان به بررسی تشخیص عفونت ادرار با سونوگرافی می پردازیم.
سونوگرافی دستگاه ادرار یک روش غیرتهاجمی برای بررسی سیستم ادراری و مشکلات مربوط به آن از جمله عفونت ادراری است. در سونوگرافی از امواج اولتراسوند استفاده می شود. این امواج همان امواج صوتی با شدت خیلی بالا هستند که از محدوده شنوایی انسان خارج است. امواج اولتراسوند، ماهیت صوتی دارند بنابراین در اکثر موارد بدون ضرر هستند.
علل ایجاد عفونت ادراری
ساختار دستگاه ادراری به گونه ای ست که معمولاً از ورود باکتری های مهاجم جلوگیری می کند؛ اما بعضی اوقات باکتری ها از دیوار دفاعی می گذرند و از طریق مجرای ادراری وارد می شوند و پس از آن به سمت مثانه حرکت می کنند. در این میان، عواملی هم وجود دارند که ورود باکتری ها را آسان تر می کنند. به عنوان مثال استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری توسط بانوان، احتمال بیماری عفونت ادراری را بالا می برند. سنگ کلیه، پروستات بزرگ شده، اختلالات و غیرعادی بودن دستگاه ادراری و همچنین ضعف در سیستم ایمنی بدن از دیگر عواملی هستند که خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش می دهند.
مطالعه بیشتر: علل پر بودن مثانه پیش از سونوگرافی
علائم عفونت ادراری
عفونت های دستگاه ادراری همیشه علائم و نشانه ندارند؛ اما می توانند علائم زیر را داشته باشند:
- فوریت در ادرار به صورت دائمی و قوی
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- عبور مکرر و مقدار کمی از ادرار
- رنگ ادرار تیره
- قرمز بودن ادرار و یا به عبارتی وجود خون در ادرار
- بد بو شدن ادرار
- درد لگن در زنان به خصوص در مرکز لگن
- عفونت ادراری ممکن است نادیده گرفته و یا در افراد مسن اشتباه تشخیص داده شود.
انواع عفونت مجاری ادراری
انواع و علائم عفونت ادراری بستگی به این دارد که کدام قسمت از دستگاه ادراری آلوده است. عفونت های مجاری ادراری تحتانی بر مجرای ادراری و مثانه تأثیر می گذارد. وجود عفونت مجاری ادراری که در مثانه یا مجرای ادرار اتفاق می افتد (لوله ای که از طریق آن ادرار از بدن خارج می شود) که معمولاً به عنوان عفونت مثانه شناخته می شود.
عفونت های دستگاه ادراری فوقانی بر کلیه ها تأثیر می گذارد. ایجاد عفونت مجاری ادراری شامل کلیه ها و مجاری ادرار (مجرایی که ادرار از طریق کلیه ها به مثانه منتقل می شود). عفونت کلیه نیز به عنوان پیلونفریت نامیده می شود. اگر باکتری ها از کلیه آلوده به خون منتقل گردند، می توانند تهدید کننده زندگی باشند. این بیماری که اوروسپسیس نامیده می شود، می تواند باعث کاهش خطرناک فشار خون، شوک و مرگ شود.
عفونت دستگاه ادراری پایین (عفونت مثانه)
عفونت دستگاه ادراری پایین (عفونت مثانه) معمولاً زمانی رخ می دهد که باکتری وارد مجرای ادرار شود و باعث عفونت در مثانه شود. در اینگونه عفونت، علائم اغلب با درد یا ناراحتی خفیف در لگن یا مجرای ادرار شروع می شوند.
دلایل انجام سونوگرافی دستگاه ادراری
پزشک ممکن است برای بررسی موارد زیر این روش تشخیصی را تجویز نماید:
- آبسه
- انسداد
- کیست
- عفونت
- سنگ کلیه
- تومور
آمادگی های پیش از انجام سونوگرافی دستگاه ادراری
برای بررسی دستگاه ادراری باید مثانه پر باشد.
راه های ارتباط با مرکر رادیولوژی و سونوگرافی سرو
نحوه انجام سونوگرافی دستگاه ادراری
- روی تخت دراز می کشید.
- ژل سونوگرافی روی ناحیه مورد نظر زده می شود.
- موج فراصوت با استفاده از دستگاه مبدل یا ترنسدیوسر وارد بدن می شود.
- موج فراصوت پس از برخورد به ساختارهای داخل بدن منعکس می شود و دستگاه سونوگرافی اطلاعات حاصل از امواج را تحلیل می کند.
- دستگاه سونوگرافی تصاویر اندام های بدن را روی نمایشگر نشان می دهد. این تصاویر به صورت دیجیتالی ذخیره می شود.
عوارض سونوگرافی دستگاه ادراری
انجام این سونوگرافی در دوران بارداری بی خطر است؛ زیرا در این روش از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی شود و همچنین به دلیل آن که از ماده حاجب نیز استفاده نمی شود، این روش برای کسانی که به این ماده حساسیت دارند، کاملاً بی خطر می باشد.
مطالب پیشنهادی:
سونوگرافی داپلر و رد پیوند کلیه