تشخیص و علائم همانژیوم کبدی چیست؟
همانژیوم کبدی یک نوع توده غیر سرطانی در بافت کبد است که در نتیجه گره خوردن عروق خونی ایجاد می شود. اصطلاحات دیگری که به جای همانژیوم کبدی به کار می روند عبارتند از همانژیوم هپاتیک و همانژیوم کاورنوس. اغلب موارد همانژیوم کبدی در حین انجام آزمایش به منظور تشخیص سایر بیماری ها شناسایی می شوند. افرادی که دچار این عارضه می شوند به ندرت دچار علائم و عوارض خاصی می شوند و معمولاً نیازی به درمان ندارند. ممکن است برای هر کسی شنیدن اینکه یک غده در کبد خود دارد نگران کننده باشد حتی اگر این غده خوش خیم باشد. تا کنون شواهدی مبنی بر احتمال ابتلا به سرطان کبد در بیماران همانژیوم کبدی گزارش نشده است.
علائم همانژیوم کبدی
در بسیاری از موارد ، همانژیوم کبدی هیچ علائمی به همراه ندارد. با این حال ، ممکن است در برخی از بیماران علائم زیر احساس شود:
- احساس درد در قسمت بالا و راست شکم
- احساس سیری پس از خوردن مقدار کمی غذا
- تهوع و استفراغ
هر چند این علائم به طور خاص علائم این عارضه نیستند و ممکن است بر اثر عارضه ای دیگر در بدن ایجاد شده باشند. در صورت مشاهده علائم نگران کننده برای مدت طولانی ، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
علل ابتلا به همانژیوم کبدی
هنوز علت قطعی ابتلا به همانژیوم در افراد شناسایی نشده است. پزشکان معتقدند همانژیوم کبدی یک پدیده ارثی است. همانژیوم کبدی ممکن است در کودکان رخ دهد اما علائم آن در بزرگسالان بیشتر دیده شده است. در بسیاری از افراد ، همانژیوم کبدی هیچ گاه رشد نمی کند و هیچ علائمی به همراه ندارد. اما در تعداد کمی از افراد ، این همانژیوم رشد می کند و سبب ایجاد مشکلات و عوارضی می شود که نیاز به درمان دارند. هنوز علت روی دادن این عارضه مشخص نشده است.
موارد زیر ممکن است ریسک ابتلا به همانژیوم کبدی را افزایش دهند:
سن : همانژیوم کبدی ممکن است در هر سنی تشخیص داده شود اما معمولاً بیشتر در سنین 30 الی 50 سالگی مشاهده می شود.
جنسیت : احتمال بروز همانژیوم کبدی در خانم ها بیشتر از آقایان است.
بارداری : باور کلی این است که در دوران بارداری به دلیل افزایش سطح هورمون استروژن ، احتمال بروز این بیماری بیشتر است.
درمان های هورمونی : زنانی که در سنین یائسگی خود از داروهای هورمونی استفاده می کنند با احتمال بیشتری دچار همانژیوم کبدی می شوند.
عوارض همانژیوم کبدی
زنانی دچار عارضه شده اند ، در صورت بیماری در معرض ریسک یک سری عوارض قرار دارند. هورمون زنانه استروژن که در دوران بارداری افزایش پیدا می کند سبب افزایش سرعت رشد همانژیوم کبدی می شود. به ندرت رشد همانژیوم با علائم و نشانه های نیازمند درمان همراه است. داشتن این عارضه نیز به این معنا نیست که شما نمی توانید باردار شوید. هر چند ، صحبت کردن با پزشک در مورد عوارض ممکن می تواند به شما در یک انتخاب آگاهانه کمک کند.
داروهایی که سطوح هورمون در بدن را تحت تأثیر قرار می دهند مانند داروهای پیشگیری از بارداری می توانند سبب بروز عوارض این بیماری شوند. با این حال ، هنوز در خصوص این موضوع در بین متخصصین اتفاق نظر وجود ندارد اما اگر قصد استفاده از این داروها را دارید، حتماً مزایا و معایب آن را با پزشک خود مرور و بررسی کنید.
روش های تشخیص همانژیوم کبدی
آزمایشاتی که برای تشخیص همانژیوم کبدی انجام می شوند عبارتند از:
سونوگرافی کبد :
یک روش تصویربرداری که برای تولید تصویر از بافت کبد از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کند.
سی تی اسکن :
در این روش تعدادی از تصاویر ثبت شده با اشعه ایکس از زوایای مختلف با یکدیگر ترکیب و مجدداً پردازش می شوند تا یک برش سه بعدی از کبد در تصاویر مشاهده شود.
ام آر آی :
در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی ، تصاویر کبد ثبت می شوند.
سینتی گرافی:
این روش یک نوع تصویربرداری هسته ای است که با استفاده از مواد رادیواکتیو انجام می شود.
روش های درمان همانژیوم کبدی
در صورتی که همانژیوم کبد اندازه کوچکی داشته باشد ، هیچ گونه علائم و نشانه ای به همراه ندارد. در اغلب موارد همانژیوم کبدی هیچگاه رشد نمی کند و باعث بروز مشکل نمی شود. پزشک شما ممکن است انجام آزمایشات دوره ای را برنامه ریزی کند تا رشد همانژیوم کبد شما را تحت نظر بگیرد. گزینه های درمان همانژیوم کبد بستگی به موقعیت قرارگیری و اندازه گیری همانژیوم ، تعداد همانژیوم های شکل گرفته در کبد و همچنین وضعیت کلی سلامتی شما دارد.
گزینه های درمان همانژیوم کبدی :
جراحی به منظور برداشتن همانژیوم کبدی :
اگر همانژیوم را بتوان به راحتی از بافت کبد جدا کرد ، پزشک شما جراحی را به منظور حذف این توده توصیه می کند. جراحی به منظور برداشتن بخشی از کبد ، از جمله همانژیوم : گاهی اوقات ، جراحان ممکن است بخشی از کبد بیمار که حاوی همانژیوم است را از طریق جراحی بردارند.
اقداماتی به منظور توقف گردش خون در ناحیه همانژیوم :
بدون خونرسانی به ناحیه همانژیوم ، این عارضه قادر به رشد بیشتر نخواهد بود. دو راه برای توقف گردش خون به همانژیوم عبارتند از تزریق دارو برای بستن عروق خونی این ناحیه (امبولیزاسیون عروق) و بستن شریان اصلی کبد. در این روش ها ، بافت سالم کبد تحت تأثیر قرار نمی گیرد زیرا قادر است از مویرگ های نزدیک خون مورد نیاز خود را دریافت کند.
عمل پیوند کبد :
در مواقع بسیار نادری که بیمار همانژیوم کبدی بزرگی داشته باشد و یا اینکه چند همانژیوم غیر قابل درمان در کبدهای خود داشته باشد.
ممکن است از عمل پیوند کبد به منظور حذف کبد بیمار و جایگزینی آن با یک کبد سالم استفاده شود.
پرتودرمانی:
پرتودرمانی با استفاده از امواج بسیار قدرتمند انرژی مانند اشعه ایکس انجام می شود تا بتوان با استفاده از آن سلول های همانژیوم را کشت.
این درمان معمولاً به ندرت استفاده می شود زیرا روش های درمان مطمئن و مؤثرتری نیز وجود دارد.
آخرین نکته
این بیماری یک عارضه کبدی نادر است که در اغلب مواد علائمی ندارد و نیازی هم به درمان ندارد.
ممکن است شنیدن وجود یک غده یا توده در کبد بلافاصله ذهن شما را به سمت سرطان سوق دهد و سبب ایجاد نگرانی و ترس در شما شود.
اما در اغلب موارد جای نگرانی نیست چون همانژیوم یک عارضه خوش خیم است و در اکثر موارد با انجام اقدامات درمانی از جمله جراحی برطرف می شود. در صورت نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی به منظور تشخیص قطعی ، اندازه و محل قرار گیری آن از جمله آزمایش سونوگرافی یا سی تی اسکن کبد می توانید با تعیین وقت قبلی به سونوگرافی پستان اصفهان مراجعه کنید.
در این مرکز ، انواع تصویربرداری های تشخیصی با استفاده از تجهیزات مدرن و به روز دنیا انجام می شوند.
| اینستاگرام سونوگرافی و رادیولوژی سرو |
بیشتر بخوانید:
هورمون درمانی و پرتو درمانی سرطان سینه مردان