رادیولوژی سیالوگرافی چیست؟
غدد بزاقی شامل سه غده اصلی و تعداد بسیار زیادی غده غیر اصلی میباشند. این غده ها در کنار مهمترین مسئولیت آنها که همان ترشح بزاق است، وظایف دیگری مانند بلعیدن آسان تر، چشیدن غذاها و حفظ سلامتی دهان و دندان را انجام میدهند. غدد بزاقی کوچک هستند و در اطراف پوشش داخلی دهان، لب ها و گونه ها قرار دارند. تعدادی از بیماری ها می توانند غدد بزاقی شما را تحت تأثیر قرار دهند.
برای انجام این آزمایش ابتدا یک مقدار مشخص ماده حاجب را به مجرای ترشحی یک غده مشخص تزریق می کنند و بعد از آن تصویربرداری ها از طریق امواج ایکس انجام می شود. این تصویر برداری را معمولاً پزشک در صورتی تجویز می کند که متوجه تورم در صورت و یا تومور در غدد شود. در این مطلب از سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان قصد داریم توضیحاتی درباره رادیولوژی سیالوگرافی خدمت شما ارائه کنیم.
کاربردهای رادیولوژی سیالوگرافی
سیالوگرام به پزشک اجازه می دهد تا انسداد مجاری یا غدد بزاقی شما را بررسی کند. این می تواند به تشخیص عفونت ها یا بیماری ها مانند تومور در دهان شما کمک کند. در صورت داشتن یک یا چند مورد از علائم زیر، پزشک ممکن است سیالوگرام را توصیه کند، علائمی از جمله:
- درد دهان
- درد صورت
- خشکی دهان
- تورم صورت یا گردن شما
- ناتوانی در باز کردن کامل دهان
- ناراحتی یا درد هنگام باز کردن دهان
- طعم غیرطبیعی یا بد دائمی در دهان شما
این علائم در غدد بزاقی می تواند نتیجه موارد زیر باشد:
- سنگ مجرای بزاقی
- عفونت مجرای بزاقی
- سرطان دهان یا انواع دیگر سرطان
- عفونت در دهان یا سایر نقاط بدن
- سارکوئیدوز، وضعیتی است که در آن لکه های التهابی در سراسر بدن ایجاد می شود.
- سندرم شوگرن که یک اختلال خود ایمنی است که باعث خشکی دهان و چشم می شود.
تومورهای غدد بزاقی نادر هستند. آنها اغلب در غده پاروتید رخ می دهند. رشد به آرامی در اندازه افزایش می یابد و غده را گسترش می دهد.گاهی اوقات غدد بزاقی کودکان به درستی رشد نکرده و منجر به ترشح آب دهان و دریبل زدن می شود. سیالوگرام می تواند این مشکلات را بررسی کند و به پزشکان در برنامه ریزی درمان کمک کند.