رادیوگرافی از استخوان آرنج برای تشخیص شکستگی
در این مطلب از سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان به بررسی رادیوگرافی از استخوان آرنج برای تشخیص شکستگی، مزایا و معایب آن می پردازیم. یکی از مفاصل بسیار مهم در بدن انسان مفصل آرنج می باشد. آرنج در حقیقت ترکیبی از مفاصل مختلف می باشد که با حرکت های مختلف عملکردهای مختلفی را در زندگی روزمره برای انسان ایجاد می نماید. در شکستگی های آرنج، یکی از شکستگی های بسیار مهم شکستگی سر استخوان رادیوس یا استخوان زند اعلی میباشد که در اکثر موارد با افتادن روی دست ایجاد می شود.
برای تأیید وجود شکستگی و علائم شکستگی آرنج و جابجایی استخوانها از عکسهای رادیولوژی استفاده میشود. خوشبختانه پیشرفت علم در حوزه پزشکی سبب ظهور تجهیزات عکسبرداری قابل حمل یا پرتابل می باشد. تجهیزاتی که به واسطه ابعاد کوچک و وزن سبک، امکان ارائه حساس ترین خدمات پزشکی را به طور سیار فراهم کردهاند. برخلاف گذشته نیازی به سپری کردن فرایند زمان بر پردازش فیلم نیست و تکنیسینها میتوانند پس از تصویربرداری، بلافاصله از کیفیت تصاویری که ثبت کردهاند، مطلع شوند.
بررسی دلایل شکستگی آرنج دست
شکستگی آرنج دست میتواند در نتیجه یک تروما (ضربه)، مانند زمین خوردن در حال انجام یک فعالیت ورزشی یا حتی در حین راه رفتن در پیادهرو، رخ دهد. آن دسته از شکستگیهای آرنج که ناشی از زمین خوردن هستند. اغلب زمانی رخ میدهند که فرد هنگام افتادن دست خود را به حالت کشیده به طرف زمین نگه میدارد تا مانع برخورد خود با زمین شود. هنگام برخورد به زمین، نیرو از مچ دست و ساعد میگذرد و به آرنج میرسد. شکستگی آرنج دست همچنین میتواند زمانی رخ دهد که فرد مستقیماً با آرنج به زمین بخورد.
علائم شکستگی آرنج دست کدامند؟
- درد ناگهانی و شدید
- درد هنگام حرکت مفصل
- احساس درد هنگام لمس آرنج
- ناتوانی در راست کردن آرنج
- تورم در محل شکستگی استخوان
- کبودی و خونمردگی اطراف آرنج
- کرختی و بیحسی در یک یا چند انگشت
رادیوگرافی از استخوان آرنج برای تشخیص شکستگی
یکی از مهمترین روش های تشخیصی برای بررسی ضایعات مفصل آرنج تصویربرداری است. تصویربرداری از مفصل میتواند به روش های گوناگونی مانند رادیوگرافی ساده انجام گیرد. در رادیولوژی آرنج، دستگاه رادیولوژی پرتویی از تشعشعات را به داخل آرنج میفرستد. و تصویر بر روی فیلمی مخصوص یا بر روی یک کامپیوتر ذخیره می شود. این تصویر، نسوج نرم و استخوان های آرنج که شامل استخوان های بازو، رادیوس و اولنا می شود را نمایش می دهد.
مزایای رادیوگرافی از استخوان آرنج در منزل
رادیولوژی به پزشک این امکان را میدهد که با کمترین عارضهای، به داخل بدن بیمار راه پیدا کند و از آن اطلاعات بگیرد.
افزایش دقت:
ارائه تصویری دقیق از چند نقطه بدن، اطلاعات زیادی را در خصوص عملکرد اندامهای بدن در اختیار پزشک قرار میدهد. و قدرت تصمیمگیری او را برای بهتر درمان کردن بیماری بالا میبرد.
تسریع تشخیص بیماریها از یکدیگر:
با گرفتن تنها چند عکس رادیولوژی، پزشک میتواند تشخیص درست بیماری را در فرد بدهد و سریعاً اقدامات درمانی را شروع کند.
صرف کمترین زمان برای تشخیص بیماریها:
پزشک طی مدت کوتاهی و با توجه به عکسهای رادیولوژی و دیگر آزمایشهای بیمار، تصمیم میگیرد که فرد نیاز به جراحی دارد یا نه. صرف این زمان اندک کاملاً به نفع بیمار است.
بررسی کاربردهای رادیوگرافی آرنج
رادیولوژی آرنج میتواند به پزشکان در پیدا کردن منشأ درد، حساسیت در لمس، التهاب و بدشکلی آرنج کمک کند. پس از بهبود شکستگی استخوان، رادیولوژی میتواند نشان دهد که استخوان ها در جای درست هستند و به درستی بهبود یافتند.
تکنیک های رادیوگرافی آرنج elbow
برای انجام یک رادیوگرافی ساده از مفصل آرنج معمولاً اشعه ایکس را از دو جهت مفصل میتابانند. یک بار اشعه از جلو به مفصل تابیده میشود و کاست رادیوگرافی را در پشت آرنج قرار میدهند. که به این تصویر به دست آمده تصویر رخ آرنج یا تصویر Anteroposterior یا به اختصار AP میگویند. و بار دیگر اشعه را از کنار به مفصل میتابانند که به آن نمای نیمرخ یا Lateral میگویند. گاهی اوقات برای بررسی بیشتر لازم میشود تا از مفصل آرنج، نماهای مایل گرفته شود.
اقدامات لازم قبل از انجام رادیوگرافی
قبل از انجام رادیولوژی، بیمار باید تمام اشیاء فلزی همراه خود را دربیاورد.
در صورتی که در بیمار احتمال بارداری وجود داشته باشد، باید حتماً کارشناس رادیولوژی را مطلع کند.
عوارض جانبی رادیوگرافی
ممکن است به علت قرارگیری در معرض تابش اشعه ایکس نگران باشید؛ اما مقدار تابش حاصل از اشعه ایکس بسیار پایین است.
مطالب پیشنهادی:
تشخیص آنوریسم آئورت و بیماری قلب با رادیوگرافی