روش انجام سونوگرافی کلیه | سونوگرافی پستان اصفهان | رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو-دکتر نینا زاهدی نژاد

روش انجام سونوگرافی کلیه

سونوگرافی کلیه ممکن است به صورت سرپایی یا طی فرایند تشخیص و درمان بیماران بستری در بیمارستان انجام شود. هرچند مراکز تصویربرداری پروتکل‌های مختلفی را رعایت می‌کنند؛ اما مراحل سونوگرافی کلیه معمولاً به شرح زیر است:

  1. روی تخت دراز می‌کشید.
  2. ژل سونوگرافی روی ناحیه مورد نظر زده می‌شود.
  3. موج فراصوت با استفاده از دستگاه مبدل یا ترنسدیوسر وارد بدن می‌شود.
  4. موج فراصوت پس از برخورد به ساختارهای داخل بدن منعکس می‌شود و دستگاه سونوگرافی اطلاعات حاصل از امواج را تحلیل می‌کند.
  5. دستگاه سونوگرافی تصاویر اندام‌های بدن را روی نمایشگر نشان می‌دهد. این تصاویر به صورت دیجیتالی ذخیره می‌شود.

عوارض سونوگرافی کلیه

هیچ گونه شواهدی وجود ندارد که نشان بدهد تماس با امواج فراصوت در حد مورد استفاده در سونوگرافی عوارض زیستی خطرناکی برای بیماران یا کاربران دستگاه دارد.

انتخاب روش مناسب درمان سنگ کلیه با توجه به سایز و محل قرارگیری سنگ

انتخاب بهترین روش درمانی بسته به نوع سنگ و اندازه آن و محل قرارگیری آن و گرفتن همه جوانب فوق بهترین شیوه درمان را برای بیمار انتخاب میکند.

  • سنگهای کوچک با علائم خفیف:

بیشتر سنگهای کوچک کلیه نیاز به درمان تهاجمی ندارند و با اقدامات نگهدارنده قابل دفع شدن هستند، مانند مصرف مایعات فراوان در حد 2 تا 3 لیتر روزانه، مصرف مسکن های خوراکی یا تزریقی مانند بروفن، دیکلوفناک و ناپروکسن جهت رفع درد و سوزش ادرار. مصرف داروهای آنتی بیوتیک در صورتیکه شک به عفونت ادراری وجود دارد و داروهایی که با شل کردن عضلات حالب کمک میکند که سنگ سریعتر و با درد کمتری دفع میشود.

  • سنگهای بزرگ که اغلب انسداد ایجاد کرده اند و درد واضح ایجاد میکنند:

سنگ شکنی:

برای آن دسته از سنگها که با روش های نگهدارنده قابل درمان نیستند روش سنگ شکنی برون اندامی ESWL پیشنهاد میشود. در این روش در واقع از امواج صوتی استفاده میشود. امواج صوتی با تولید امواج شوک قوی shock wave باعث خرد شدن سنگ و تبدیل آن به قطعات ریزتر میشوند که قابل عبور از سیستم ادراری باشد. این روش به صورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی انجام میگیرد. معمولاً 40 تا 60 دقیقه طول میکشد و ممکن است درد ملایمی ایجاد کند از این رو در حین انجام کار از داروهای مسکن تزریقی جهت کاهش درد استفاده میشود.

روش انجام سونوگرافی کلیه | سونوگرافی پستان اصفهان | رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو-دکتر نینا زاهدی نژاد

صفحه ی رسمی اینستاگرام رادیولوژی سرو (سونوگرافی پستان اصفهان) را دنبال کنید.

جراحی:

جراحی روش ارجح برای برداشتن سنگهای بزرگ یا شاخه داری است که به سنگ شکنی برون اندامی جواب نمیدهند. خوشبختانه امروزه میتوان همه سنگهای کلیه را بدون نیاز به جراحی باز و فقط با یک شکاف پوستی کوچک در ناحیه پشت کمر و عبور دادن یک تلسکوپ مخصوص همراه با ابزار خرد کردن سنگ از آن شکاف درمان کرد.

در این روش که پرکوتانئوس نفرولیتوتومی PCNL گفته میشود پس از عبور دادن تلسکوپ از راه شکاف پوستی و ورود آن به کلیه و رؤیت کردن سنگ با ابزارهای سنگ شکنی، سنگ را خرد کرده و قطعات آن را به بیرون میکشند.

این روش با بیهوشی عمومی انجام میشود و بیمار برای یک تا دو روز پس از عمل در بیمارستان بستری میماند. روش های جراحی باز جهت خروج سنگ کلیه امروزه فقط در مواردی انجام میشود که همراه با سنگ یک نقص آناتومیک هم وجود داشته باشد که نیاز به ترمیم داشته باشد مانند تنگی محل کلیه به حالب یا تنگی دهانه کالیس.

جراحی سنگ حالب:

در مورد سنگ حالب نیز همانند سنگ کلیه برای سنگ های ریز، درمان نگهدارنده انجام میشود. برای سنگهای بزرگتر میتوان بنا به صلاحدید پزشک از روش ESWL یا TUL استفاده کرد. در روش TUL در واقع با عبور دادن یک تلسکوپ باریک (یورترسکوپ) از راه مجرای ادراری به داخل مثانه سپس به داخل حالب سنگ رؤیت شده و با استفاده از ابزار سنگ خرد شده و قطعات آن به بیرون کشیده میشوند. معمولاً TUL همراه با بی حسی نخاعی در اتاق عمل انجام میشود.

صفحه ی رسمی اینستاگرام رادیولوژی سرو (سونوگرافی پستان اصفهان) را دنبال کنید.

جهت تماس با رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو اینجا کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو-دکتر نینا زاهدی نژاد (سونوگرافی پستان اصفهان):

بررسی اندازه سنگ کلیه با سونوگرافی

روش های رادیوگرافی تشخیص سنگ کلیه

سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری

نکات قبل از سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری

عکس رنگی کلیه (IVP) چیست و چگونه انجام می شود؟

علت درخواست سونوگرافی سیستم ادراری چیست؟

Leave a Comment