بررسی نکات مراقبتی برای ام آر آی با کنتراست
در این مطلب از سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان نکات مراقبتی برای ام آر آی با کنتراست را مورد بررسی قرار میدهیم.
آمادگی های لازم برای ام آر آی
آماده سازی تا حد زیادی به این بستگی دارد که کدام اندام ها و سیستم ها مورد بررسی قرار می گیرند. مثانه در حالت پر بهتر دیده می شود؛ بنابراین یک ساعت قبل از تصویر برداری باید از ادرار کردن خودداری شود و 20 دقیقه قبل از تشخیص 2 لیوان آب مصرف شود. اگر ام آر ای مربوط به دستگاه گوارش است، توصیه می شود برای چند روز از یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات پیروی شود و غذاهایی را که در تشکیل بیش از حد گاز نقش دارند مانند نان قهوه ای، حبوبات، شیر، سبزیجات خام و میوه ها حذف شوند. آخرین وعده غذایی کامل باید 6-8 ساعت قبل از ام آر ای باشد. استفاده از لباس آزاد و بدون قطعات فلزی در طول انجام تصویربرداری ترجیح داده می شود. اشیای فلزی باید در آورده شوند.
مراقبت بعد از ام آر آی
بعد از انجام آزمایش، می توانید لباس های خود را بپوشید و مرکز تصویربرداری را ترک کنید. پس از اطمینان از نرمال بودن علائم حیاتی می توانید بلافاصله به فعالیت های روزانه بازگردید. درصورتی که تزریق ماده حاجب برای شما انجام شده باشد، ممکن است کمی احساس حالت تهوع، سردرد یا گرفتگی عضلات کنید. این علائم طبیعی هستند و بعد از گذشت چند ساعت خود به خود برطرف می شوند. البته مصرف مایعات زیاد نیز بسیار کمک کننده است.
موارد منع استفاده از ام آر آی با کنتراست
- بیماری های شدید کلیه
- کبد در مرحله پیوند (در انتظار پیوند)
- بارداری (یک تا سه ماهه) یا مشکوک به بارداری بودن
- دارا بودن ایمپلنت فلزی، ضربان ساز، پمپ و غیره، به استثنای پین های دندانی
- وزن بیمار بالای 120 کیلوگرم
- در دوران شیردهی امکان پذیر است؛ اما توصیه می شود تا 24 ساعت بعد از تصویربرداری از شیردهی خودداری شود.
- در دوران بارداری پس از سه ماهه اول، MRI با کنتراست فقط به دلایل خاصی انجام می شود. اگرچه اسکن بی خطر است؛ اما اثر طولانی مدت قرار گرفتن در معرض یک میدان مغناطیسی قوی بر روی جنین در حال رشد مشخص نیست.
عوارض ام آر آی با کنتراست
انجام ام ار ای با تزریق ممکن است عوارضی را نیز برای فرد در پی داشته باشد. برخی از این عوارض به شرح زیر هستند:
مشکلات کلیوی
اگر کلیه های سالمی داشته باشید به احتمال زیاد چیزی در حدود ۹۸ درصد از ماده حاجب پس از تزریق از بدن شما دفع می شود؛ اما اگر کلیه های شما دچار مشکلاتی باشند و به خوبی عمل نکنند، ماده پیش از آنکه دفع شود تجزیه می شود. اگر چنین اتفاقی روی دهد بخشی از ماده حاجب در بدن شما باقی ماند و مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. این مشکلات عبارت هستند از سفت شدن پوست محل تزریق و بافت هایی که در اطراف محل تزریق وجود دارد. اگر چه این اتفاق به ندرت روی می دهد؛ اما این طور به نظر می رسد که اگر فرد از مشکلاتی در سلامت کلیه های خود رنج ببرد، احتمال ابتلا به این عارضه در او بیشتر می شود.
- انباشته شدن ماده
- اگزمای پوستی
- درد در ناحیه تزریق
- گیجی یا احساس حرارت
- حالت تهوع و استفراغ
- سردرد
احتمال اینکه فرد دچار آلرژی های دارویی شود نیز بسیار پایین است؛ اما برخی از افراد اعلام کرده اند که خارش و سوزش شدیدی را تجربه کرده اند. برخی از افراد پس از انجام این تصویربرداری ها به مراقبت های پزشکی تخصصی نیاز پیدا کرده اند. در مواردی نیز اگر فرد بلافاصله پس از تزریق و انجام ام آر آی دراز بکشد، سردردهای شدیدی را تجربه می کند. این سردردها فرد را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد.
مطالب پیشنهادی:
کاربردهای تصویربرداری ام آر آی