بررسی چگونگی انجام انواع سونوگرافی رنگی کلیه
کلیه نقشی حیاتی در بدن دارد و نه تنها خون را تصفیه می کند، بلکه سطح الکترولیت را متعادل کرده، فشار خون را کنترل می کند و در کنار اینها، سبب تولید سلول های قرمز خون می شود. کلیه ها در پشت ناحیه شکمی و در دو طرف ستون فقرات قرار دارند. وقتی کلیه های شما توانایی فیلتر کردن خود را از دست می دهند، سطوح خطرناکی از مواد زائد ممکن است تجمع پیدا کند و ترکیب شیمیایی خون شما ممکن است از تعادل خارج شود. در ادامه مطلب امروز سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان به بررسی چگونگی انجام انواع سونوگرافی رنگی کلیه خواهیم پرداخت.
سونوگرافی کالر داپلر کلیه یا همان سونوگرافی رنگی یکی از به روزترین تکنولوژی هایی است. که برای بررسی وضعیت رگ ها و عروق بدن استفاده می شود. با استفاده از این تکنولوژی می توان میزان سرعت و جهت جریان خون را در رگ های بدن بررسی و بیماری های احتمالی را شناسایی کرد. این سونوگرافی مانند سونوگرافی های دیگر است که برای کلیه انجام می شود. هیچگونه درد و عوارض احتمالی ندارد و به تشخیص دقیق بیمارهای کلیوی بسیار کمک می کند.
مطالعه بیشتر: بیماری های قابل تشخیص مثانه با سونوگرافی
در این نوع سونوگرافی از امواج فراصوت برای بررسی میزان و فشار جریان خون در شریان ها استفاده می شود. به این صورت که امواج توسط دستگاه به گلبول های خونی فرستاده شده، پس از برخورد با آنها عکس العمل هایی را به صورت طول موج تحویل می دهد. این طول موج ها توسط دستگاه ثبت می شود و تصاویر این سونوگرافی را به وجود می آورد. این نتایج علاوه بر میزان سرعت و جریان خون در رگ ها، احتمال وجود هر گونه انسداد و گرفتگی در رگ ها را نیز با بررسی میزان افت فشار جریان خون بررسی می کند.
علل انجام سونوگرافی داپلر کلیه
- بررسی تنگی، انسداد شریان های کلیه که از علل ثانوی فشار خون می باشد.
- تشخیص آنوریسم یا اتساع شریان های کلیه
- تشخیص بیماری های پارانشیمال کلیه
- در بیمارانی که پیوند کلیه شده اند کمک به بررسی سلامت کلیه پیوندی یا تشخیص رد پیوند می کند.
- تشخیص سندروم فندق شکن (Nutcracker Syndrome)
- برای بررسی وجود توده، سنگ و یا بررسی عروق کوچک داخل کلیه ها
انواع سونوگرافی کالر داپلر
انواع دیگری از سونوی داپلر وجود دارد که با توجه به کاربرد متفاوت آن، اسامی متفاوتی نیز دارد. از جمله اصطلاحات سونوگرافی داپلر عبارت اند از:
سونوگرافی داپلر داپلکس
در سونوگرافی داپلر داپلکس (Duplex Doppler Ultrasonography) امواج صوتی، تصویر واضحی از اسکن گرفته شده از ناحیه مورد بررسی به دست می آید. به این ترتیب که یک نرم افزار رایانه ای، امواج منعکس شده از رگ ها را به نمودار تبدیل می کند. این نمودار به پزشک کمک می کند تا سرعت گردش خون و جهت جریان آن را بررسی و ارزیابی کند.
سونوگرافی پاور داپلر
سونوگرافی پاور داپلر (Power Doppler Ultrasound) مانند سونوی داپلر رنگی است. اما با این تفاوت که قابلیت نفوذ کردن به داخل اندام ها را دارد تا گردش خون درون اندامی را دقیق تر بررسی کند. نتیجه این سونوگرافی نیز به صورت یک تصویر رنگی است که جهت و سرعت گردش خون را نمایش می دهد.
سونوگرافی داپلر موج پیوسته
این نوع سونوگرافی که سونوگرافی داپلر کنار تخت (Beside) نیز نامیده می شود روشی است که در آن متخصص با شنیدن صدای منعکس شده از امواج موج پیوسته، متوجه مناسب بودن گردش خون یا انسداد و تنگی رگ ها خواهد شد. از سونوی داپلر کنار تخت برای تشخیص فوری مسدودی رگ های خونی، چه در زنان باردار و چه سایر بیماران، استفاده می شود.
نحوه انجام سونوگرافی رنگی کلیه
در هنگام انجام سونوگرافی داپلر معمولاً مراحل زیر صورت می گیرد:
بیمار بر روی تخت سونوگرافی دراز می کشد. پزشک روی پوست ناحیه مورد نظر که باید سونوگرافی جهت بررسی بر روی آن انجام شود، با استفاده از ژل سونوگرافی و پروب سونوگرافی امواج صوتی را به بدن بیمار می رساند.حرکت سلول های خونی باعث تغییر در سطح امواج صوتی می شود. همچنین ممکن است بیمار در حین انجام سونوگرافی صداهای چرخشی یا پالس دار را بشنود.امواج ضبط شده توسط دستگاه به تصاویر یا نمودارهایی روی مانیتور تبدیل می شوند.انجام این سونوگرافی گاهی حدود 30 الی 60 دقیقه طول می کشد.
راه های ارتباط با مرکر رادیولوژی و سونوگرافی سرو
نتایج سونوگرافی داپلر در رد پیوند کلیه
یافته های سونوگرافی شامل:
- افزایش قطر قدامی خلفی کلیه
- افزایش اکوی کورتیکال
- برجسته شدن و یا هایپواکو شدن پیرامیدها
- نواحی هایپواکوی فوکال
کاهش اکوی سینوس مشخص می گردد و مجموع یافته های مثبت تحت عنوان Composite score morphologic از صفر (عدم یافته) تا پنج (همه یافته ها) رده بندی شده و پس از ثبت علائم سونوگرافی ساده، از بیماران داپلر به عمل آمده و RI اندازه گیری شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری WIN.SPSS تجزیه و تحلیل می گردد.
آمادگی جهت انجام سونوگرافی داپلر کلیه
معمولاً برای آمادگی سونوگرافی داپلر رنگی کلیه ها بیمار نیاز به 6 تا 8 ساعت ناشتایی دارد.
عوارض سونوگرافی داپلر کلیه
سونوگرافی داپلر کلیه ها غیرتهاجمی، فاقد هرگونه عارضه ای مانند درد و یا مواجهه با اشعه رادیولوژی ندارد و مکانسیم آن امواج صوتی است.