بررسی کاربردها و مزایای رادیوگرافی زانو
امروزه به علت افزایش آسیب های ناشی از تصادفات وسیله نقلیه و فعالیت های ورزشی شیوع تروماهای زانو و آسیب عناصر داخل مفصل زانو نیز افزایش یافته است. رادیوگرافی ساده از مهمترین وسایل تشخیصی در بیماری های زانو است. اگرچه روش های تصویربرداری دیگر مانند سی تی اسکن، ام آر آی، سونوگرافی و سایر روش ها در بررسی مشکلات این مفصل کاربرد دارد. در این مطلب از سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان کاربردها و مزایای رادیوگرافی زانو را مورد بررسی قرار دهیم.
ولی در غالب موارد قبل از تهیه هر کدام از آنها پزشک معالج ترجیح میدهد ابتدا رادیوگرافی ساده زانو را مشاهده کند. رادیوگرافی ساده در واقع اطلاعات کلی و بسیار ارزشمندی در اختیار پزشک قرار می دهد که نیاز پزشک را برای تصمیم گیری نوع درمان مرتفع می کند و نیاز به استفاده از روشهای پر هزینه مانند ام آر آی و سی تی اسکن را به حداقل می رساند.
رادیوگرافی ساده زانو را معمولاً از دو نما تهیه میکنند. یک نما رخ یا قدامی خلفی Anteroposterior یا به اختصار AP است که در آن اشعه ایکس از جلو به مفصل تابانده شده و کاست رادیولوژی در پشت زانو قرار میگیرد و نمای دیگر نمای نیمرخ یا لترال Lateral یا به اختصارLat است که در آن اشعه ایکس از کنار به زانو تابانده شده و کاست رادیولوژی در طرف مقابل مفصل قرار میگیرد. پرتوهای اشعه ایکس از بدن شما عبور می کنند و بسته به چگالی موادی که از آن عبور می کنند، به مقادیر متفاوتی جذب می شوند. مواد متراکم مانند استخوان در اشعه ایکس به رنگ سفید ظاهر می شوند. هوای موجود، سیاه رنگ می شود و چربی و ماهیچه به صورت سایه های خاکستری ظاهر می شوند.
کاربردها و مزایای رادیوگرافی زانو
کاربرد رادیوگرافی زانو در سه حوزه تشخیص بیماری، تشخیص شدت ضایعه و نتیجه درمان می باشد. رادیوگرافی به پزشک این امکان را میدهد که با کمترین عارضهای، به داخل بدن بیمار راه پیدا کند و از آن اطلاعات بگیرد.
تسریع تشخیص بیماریها از یکدیگر:
با گرفتن تنها چند عکس رادیوگرافی، پزشک میتواند تشخیص درست بدهد و سریعاً اقدامات درمانی را شروع کند.
صرف کمترین زمان برای تشخیص بیماریها:
پزشک طی مدت کوتاهی و با توجه به عکسهای رادیولوژی و دیگر آزمایشهای بیمار، تصمیم میگیرد که فرد نیاز به جراحی دارد یا نه. صرف این زمان اندک کاملاً به نفع بیمار است.
افزایش دقت:
ارائه تصویری دقیق از چند نقطه بدن، اطلاعات زیادی را در خصوص عملکرد اندامهای بدن در اختیار پزشک قرار میدهد و قدرت تصمیمگیری او را برای بهتر درمان کردن بیماری بالا میبرد.
چگونگی انجام رادیولوژی زانو
متخصص رادیولوژی از شما میخواهد که بایستید، بنشینید یا دراز بکشید تا دستگاه اشعه ایکس بتواند به خوبی تصاویر مورد نظر از زانوی شما را تهیه کند. رادیولوژی زانو را معمولاً از دو نما تهیه می کنند. یک نما رخ یا قدامی خلفی Anteroposterior یا به اختصار AP است. در آن اشعه ایکس از جلو به مفصل تابانده و کاست رادیولوژی در پشت زانو قرار می گیرد. نمای دیگر نمای نیمرخ یا لترال Lateral یا به اختصار Lat که در آن اشعه ایکس از کنار به زانو تابانده و کاست رادیولوژی در طرف مقابل مفصل قرار می گیرد. پس از انجام همه این موارد و قرار گرفتن در حالت مورد نظر پزشک از شما میخواهد که تا اتمام عکس برداری از زانو حرکت نکنید.
مراقبت های قبل از رادیوگرافی زانو
اکثر گرافی های اشعه ایکس به آماده سازی خاصی نیاز ندارد. ممکن است پزشک از شما بخواهد جواهرات، عینک، یا هر نوع اشیاء فلزی یا پوششی که می تواند در تصویر تداخل ایجاد کند را در بیاورید. رادیوگرافی که با اشعه در ارتباط است، برای زنان باردار خطرناک است و میتواند منجر به بروز ناهنجاریهای جنین شود. لذا هر زنی قبل از رادیولوژی باید مطمئن شود که باردار نیست.
خطرات و عوارض رادیوگرافی زانو
طبق اظهارات پزشکان مزیت حاصل از تشخیص صحیح بیشتر از خطرات آن است. اما با این حال هنوز چند نکته ایمنی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. به دلیل اینکه رادیوگرافی که با اشعه در ارتباط است، برای زنان باردار خطرناک است و می تواند منجر به بروز ناهنجاری های جنین شود. در معرض اشعه زیاد منجر به سرطان میشود. اما بهطور کلی میزان آن در اشعه ایکس کم است. بزرگسالان در برابر اشعه ایکس حساسیت کمتری نسبت به کودکان دارند.