دو آزایش اصلی ورد استفاده برای تشخیص بیماری های پستان ماوگرافی و سونوگرافی می باشد. در برخی موارد تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) معمولا همراه با یکی از دو آزمایش فوق استفاده می شود.
ماموگرافی تشخیصی
چنانچه آیا منظور شما این است:در صورتی که در خانمی متوجه تغییراتی در پستانها یا علائمی در آنها شود، و یا اگر در ماموگرافی غربالگری منطقه مشکوکی ظاهر شود، ممکن است ماموگرام تشخیصی ضرورت داشته باشد. در طی ماموگرام تشخیصی نسبت به ماموگرافی غربالگری، از اشعه ایکس بیشتری بکار گرفته میشود. تصاویر اضافی بر بررسی بافت مشکوک پستان متمرکز می باشد.( بیماری های پستان)
تصاویر سیاه و سفید حاصل از ماموگرافی بافت پستان بر روی برگه های فیلم و یا به صورت تصاویر کامپیوتری بررسی می شود و در این حالت به صورت الکترونیکی ذخیره میگردد (موسوم به ماموگرافی دیجیتال). ماموگرافی توسط یک رادیولوژیست بررسی و تفسیر می شود (پزشکی آموزش دیده برای تفسیر این نوع آزمایشات). برای انجام ماموگرافی، بافت پستان ها بین دو صفحه فشرده پهن و گسترده می شود. این کار ممکن است تا حدی ناراحت کننده باشد، اما برای تهیه تصاویر خوب و روشن ضروری است. این فشار تنها چند ثانیه طول می کشد.
اما ماموگرافی به تنهایی قادر به تشخیص سرطانی بودن ناحیه غیر طبیعی پستان نیست. بافتی از این منطقه باید برداشته شده و زیر میکروسکوپ بررسی شود. سرطان پستان بدون بیوپسی قابل تشخیص نیست.
همچنین ماموگرافی نیز به تنهایی قادر به شناسایی و تشخیص سرطان پستان نیست. در صورت وجود توده پستانی، باید پزشک شما را معاینه کرده و حتی در صورت طبیعی بودن نتایج ماموگرافی ممکن است انجام بیوپسی را برایتان توصیه نماید.
سونوگرافی پستان
سونوگرافی پستان از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر کامپیوتری از درون پستان استفاده می کند. این آزمایش گاهی اوقات به منظور هدف قرار دادن منطقه خاصی که در ماموگرافی یا معاینه فیزیکی مشکوک به نظر رسیده است مورد استفاده قرار میگیرد.
سونوگرافی برای بررسی برخی از تغییرات پستان که توسط خود فرد احساس میشوند ولی در ماموگرام قابل مشاهده نیستند بسیار مفید است. همچنین سونوگرافی به تمایز کیستهای مایع از توده های جامد کمک میکند. کیست ها خوشخیم (غیرسرطان) هستند. در این صورت، ممکن است پزشک هیچ ضرورتی برای استفاده از سوزن جهت تخلیه مایع درون کیست احساس نکند.
سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای نشان دادن بخش هایی از بدن استفاده میکند. امواج صوتی به منطقه مورد مطالعه فرستاده شده و انعکاس مییابند، این انعکاس ها توسط پروب سونوگرافی دریافت می شوند. کامپیوتر امواج صوتی را به صورت تصاویری بر روی صفحه نمایش نشان میدهد. در سونوگرافی سینه از هیچ گونه تشعشعی استفاده نمی شود.( بیماری های پستان)
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ( MRI) گاهی اوقات برای بررسی سرطان پستان در زنان پر خطر استفاده می شود. همچنین بعد از تشخیص سرطان پستان می توان از آن برای بررسیهای دقیقتر بهره برد. MRI می تواند تورم غدد لنفاوی شما را نشان دهد، که این تورم به خودی خود ممکن است نشانه ای از وجود سرطان باشد (غدد لنفاوی مجموعه های لوبیا شکل کوچکی از بافت سیستم ایمنی بدن هستند که توسط مجاری و یا عروق کوچکی متصل هستند. آنها سلولهای زائد، میکروبها، و سایر مواد مضر را از بدن خارج میسازند. گاهی اوقات سرطان به غدد لنفاوی گسترش مییابد).
MRI گاهی اوقات برای بررسی تومورهای سینه که در ماموگرام قابل رویت نیست مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین میتوان از MRI برای کمک به هدایت سوزن بیوپسی به سوی تومورهای غیر قابل رویت در ماموگرافی بهره برد. این کار به عنوان نمونه برداری هدایت شده با MRI شناخته شده است.( بیماری های پستان)
داکتوگرام
گاهی اوقات از داکتوگرام برای شناسایی علت این ترشحات استفاده ی شود. هچنین داکتوگرام اصطلاحا گالاکتوگرام نامیده می شود.
در این آزمایش، مقدار کمی از ماده حاجب را توسط لوله پلاستیکی کوچکی به درون یکی از مجاری موجود در نوک پستان وارد میکنند. این مواد رنگی در رادیوگرافی با اشعه ایکس قابل رویت هستند و لذا میتوانند تومورهای موجود را نشان دهد.
بیوپسی
حتی اگر آزمایشات تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی قادر به شناسایی منطقه مشکوک نباشند، باز هم نمیتوانیم با قطعیت رای به عدم وجود سرطان بدهیم. نمونه برداری تنها راه موجود برای حصول اطمینان از سرطانی بودن تغییرات پستانی است.
در طی بیوپسی برخی از سلولهای منطقه مشکوک را برداشته و زیر میکروسکوپ بررسی می کنند. این سلولها را می توان با استفاده از یک سوزن و یا توسط عمل جراحی تمام یا بخشی از تومور برداشت. نوع بیوپسی به اندازه و محل توده و یا منطقه مشکوک بستگی دارد.
اگر پزشک شما نیازی به انجام بیوپسی نبیند، ولی با این حال اگر شما احساس میکنید که مشکلی در سینه هایتان وجود دارد، از غرایز خود پیروی کنید. در این مورد با پزشک خود صحبت کنید و یا اینکه به پزشک دیگری مراجعه کنید.
نمونه برداری تنها راه قطعی تشخیص سرطان پستان است.