تفاوت فیبرواسکن با سونوگرافی و بیوپسی کبد

فیبرواسکن کبد با سونوگرافی کبد چه تفاوت هایی دارد ؟

تفاوت فیبرواسکن کبد با سونوگرافی کبد این است که در سونوگرافی، امواج صوتی یک تصویر قابل دیدن از کبد ایجاد می‌کند، چیزی شبیه به یک تصویر تار یا غیرشفاف؛ اما ‌جز در موارد خاص مثل فیبروز پیشرفته، هیچ اطلاعاتی درباره سختی یا وجود اسکار کبدی نمی‌دهد.

در مقابل، فیبرواسکن برای یافتن اسکارهای با شدت کمتر، حساسیت بیشتری نسبت به سونوگرافی دارد.

به‌عبارت دیگر، حساسیت بیشتر فیبرواسکن به پزشک اجازه می‌دهد تا آسیب و اسکار کبدی را در مراحل اولیه و بسیار زودتر از سونوگرافی نشان دهد؛ بنابراین درمان سریع‌تر و قبل از پیشرفت بیشتر بیماری انجام می‌شود.

همچنین برای بررسی کبد چرب، فیبرواسکن بسیار حساس‌تر از سونوگرافی است و پزشک می‌تواند درجه و شدت ارتشاح چربی را از نظر کمی ارزیابی کند.


بیشتر بخوانید : کاربرد تصویربرداری سونوگرافی


نتایج آزمون فیبرواسکن کبد

نتایج تست با واحد کیلو پاسکال اندازه‌گیری می‌شود و از ۲ تا ۷۵ متغیر است. محدوده نرمال بین ۲ تا ۷ و به‌‌طور متوسط ۳/۵ کیلو پاسکال است.

اسکار و آسیب کبد ۴ مرحله دارد (جدول ۱): F0: هیچ اسکاری وجود ندارد

F1: فیبروز خفیف

F2: فیبروز متوسط

F3: فیبروز شدید

F4: سیروز یا فیبروز پیشرفته.

به‌همین ترتیب، میزان تجمع چربی نیز با نمرات S0 تا S3 (بدون استئاتوز تا استئاتوز شدید) مشخص می‌شود.


فواید فیبرواسکن کبد نسبت به بیوپسی کبد 

فیبرواسکن در مقایسه با بیوپسی کبد فواید زیادی دارد: انجام آن دردناک نیست، نیاز به مصرف مسکن یا آرامبخش ندارد و عارضه‌ای نیز ندارد؛ همچنین بسیار ارزان‌تر از بیوپسی است، انجام آن تنها ۵ تا ۷ دقیقه زمان می‌برد و پزشک می‌تواند، همانند سونوگرافی، در هنگام ویزیت بیمار به تشخیص برسد.

محدودیت فیبرواسکن در بیمارانی است که آسیت یا چاقی مفرط دارند که در این موارد به‌علت محدودیت تکنیکی نمی‌توان آن را انجام داد یا در صورت انجام، نتایج آن خیلی قابل اعتماد نیست.

علاوه بر آن، در کنار همه مزایای فیبرواسکن، باید به این نکته نیز توجه کرد که میزان دقت و صحت گزارش‌ها به شدت وابسته به مرکز و اپراتور انجام‌دهنده آن است.


تماس با ما


Leave a Comment