گزینههای تشخیص بیماری فیبروز کبدی
سیروز کبدی یکی از علل اصلی مرگ در سراسر جهان است، بنابراین ضروری است که فرد قبل از اینکه به سیروز کبدی مبتلا شود، به عنوان تشخیص فیبروز کبدی درمان شود، البته از آنجایی که فیبروز کبدی همیشه علائمی را در فرد ایجاد نمیکند، تشخیص آن دشوار میباشد.
روشهای متفاوتی برای تشخیص این عارضه وجود دارد که ما در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
بیوپسی کبدی:
به طور کل، پزشکان بیوپسی کبدی را به عنوان یک استاندارد طلایی برای تشخیص فیبروز کبدی میشناسند. در این روش، پزشک یک نمونه بافت را برای احتمال وجود زخم یا فیبروز بررسی مینماید.
الاستوگرافی گذرا:
یکی دیگر از گزینههای تشخیص، آزمایش تصویربرداری الاستوگرافی گذرا است. این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس پایین به اندازهگیری میزان چربی بافت کبد میپردازد.
آزمایشات غیرجراحی:
پزشکان توانستهاند توسط برخی آزمایشها که نیازی به جراحی ندارند، احتمال ابتلای افراد به فیبروز کبدی را تعیین نمایند.
این آزمایشات خون، معمولا بر روی کسانی که به عفونت مزمن هپاتیت C مبتلا بوده و احتمال ابتلای آنها به فیبروز کبدی وجود دارد، انجام میگیرد.
نمونههایی از این آزمایشات شامل سرم هیالورون، ماتریکس متالوپروتئیناز-1 (MMP) و مهار کننده بافت ماتریکس متالوپروتئیناز-1 (TIMP-1) میباشند.
در نظر داشته باشید که این بیماری معمولا در مراحل اولیه علائم ایجاد نمیکند و پزشکان غالبا این بیماری را پیش از پیشرفت، تشخیص نمیدهند.

فیبر و اسکن کبد ، روشی نو
امروز با استفاده از تکنولوژی پرتاب امواج با فرکانس پایین ( ماوراء صوت) بر داخل کبد می توان به میزان سفتی آن پی برد .
میزان کبد نیز با میزان فیبروز و آسیب پایدار کبد ارتباط مستقیم دارد، این روش غیر تهاجمی است. تقسیم بندی میزان فیبروز کبدی به صورت نمره ای F0تاF4 تقسیم بندی می شود و به همین میزان نیز می توان از سنجش میزان سفتی کبد که با کیلو پاسکال (kpa) گزارش می شود استفاده کرد .
روش انجام فیبرواسکن عینا مانند سونوگرافی میباشد و نیاز به ناشتایی نیست.
میزان سفتی کبد که با کیلو پاسکال شناخته می شود نشان دهنده میزان آسیب پایدار کبدی است.
از این روش می توان در پی گیری درمان بیماران هپاتیت ویروسی، کبد چرب و بیماری خود ایمنی استفاده کرد و با تکرار آزمون می توان به سیر بیماری و تغییر در شدت آن پی برد.
تحلیل یافته ها توسط نرم افزاری پیچیده صورت می گیرد و با سنجش میزان سرعت سیر امواج و با استفاده از فرمول های آماری میزان آسیب پایدار کبد (فیبروز) مشخص میشود. انجام این کار هیچ دردی ندارد.
میزان بررسی کبد هنگام نمونه برداری ۵۰۰۰۰/۱ واحد کبد می باشد ولی در فیبرو اسکن یک در ۵۰۰ واحد کبدی است و این نشان دهنده ی دقت بیشتر فیبرو اسکن در بررسی آسیب های کبدی است.