بررسی کاربردهای سونوگرافی اسکلتی عضلانی
سیستم اسکلتی و عضلانی، شامل انواع مختلفی از ماهیچه است که هر کدام نقش اساسی در عملکرد بدن دارند. استفاده از سونوگرافی اسکلتی عضلانی در تشخیص علت دردهای مزمن در اعصاب، عضلات و مفاصل، مزیت های بسیاری نسبت به روش های تشخیصی قدیمی تر دارد. یکی از مهم ترین مزیت ها، فراهم کردن تصویر زنده از اندام های بدن، بدون استفاده از پرتوهای خطرناک است. سونوگرافی موسکلواسکلتال یک روش تصویربرداری از عضلات، تاندون ها، رباط ها، اعصاب محیطی و مفاصل هستند. قصد داریم در مطلب امروز سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان به بررسی کاربردهای سونوگرافی اسکلتی عضلانی بپردازیم.
به کمک سونوگرافی اسکلتی عضلانی (MSUS) می توان کشیدگی، فشار تاندون ها و ماهیچه ها را مشاهده کرد. همچنین این روش تصویربرداری می تواند گره خوردگی عصب ها، آرتروز و سایر مشکلات مربوط به دستگاه عصب و عضله را شناسایی کند. سونوگرافی موسکولواسکلتال یک روش عکسبرداری ایمن و بدون تهاجم است که از امواج خطرناک رادیویی استفاده نمی کند. مشاهده ساختارهای آناتومیکی و اعصاب بدن به صورت ممتد، به پزشک این امکان را می دهد که با دقت و صحت کافی، فرآیند تشخیص و درمان را انجام دهد.
این مطلب را نیز مطالعه کنید: معنای afi در سونوگرافی بارداری چیست؟
بیماری های اسکلتی عضلانی
بیماری های اسکلتی عضلانی به تمامی بیماری ها و اختلالات مربوط به استخوان ها، مفاصل و ماهیچه ها اشاره دارد. شایان ذکر است دردی که بر اثر انواع اختلالات اسکلتی عضلانی ایجاد می شود، زندگی و فعالیت روزمره فرد را دچار اختلال خواهد نمود. به طور کلی از انواع بیماری های اسکلتی عضلانی میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- آرتروز مفاصل و ستون فقرات
- دیسک بین مهره ای
- انحراف ستون فقرات
- التهاب تاندون و مفاصل
- فیبرومالژیا
- سندرم درد میوفاشیال
- سندرم کانال کارپ
- انواع میوپاتی ها و نوروپاتی های محیطی
کاربرد سونوگرافی اسکلتی عضلانی
این روش عکسبرداری به تشخیص موارد زیر کمک می کند:
- پارگی یا التهاب تاندون (تاندونیت) کلاهک چرخنده شانه (روتاتور کاف)، تاندون آشیل در مچ و سایر تاندون های بدن
- پارگی عضلانی، توده ها یا تجمع مایع
- کشیدگی رباط یا پارگی آن
- التهاب یا مایع (افیوژن) درون بورس ها و مفاصل
- تغییرات اولیه روماتوئید آرتریت (روماتیسم مفصلی)
- گیر افتادگی اعصاب مانند سندروم تونل کارپ یا اولنار نوروپاتی
- تومورهای خوش خیم و بدخیم بافت نرم
- گانگلیون کیست ها
- فتق
- اجسام خارجی در بافت نرم (مانند شیشه)
- دررفتگی لگن در نوزادان
- مایع در مفصل لگن دردناک کودکان
- بررسی مشکلات عضلات گردن نوزادان (تورتیکولی)
- توده های بافت نرم در کودکان
- هدایت تزریقات مفصلی
- هدایت تزریقات اپیدورال (اطراف کانال نخاعی)
- هدایت تزریق عضلانی بوتاکس در اسپاستیسیتی و دیستونیا
مزایای سونوگرافی اسکلتی عضلانی
سونوگرافی تصاویر را به صورت لحظه ای (Real-time) ارائه می دهد. در نتیجه پزشک می تواند آناتومی مفصل، تاندون، رباط و ماهیچه را در حین حرکت مشاهده کند. در تصویربرداری سونوگرافی از امواج رادیویی استفاده نمی شود؛ به همین دلیل این روش عکسبرداری برای زنان باردار و نوزادان ایمن است. سونوگرافی در مقایسه با سایر روش های تصویربرداری دسترسی بهتری دارد. بیمارانی که از دستگاه ضربان ساز یا سایر وسایل کاشت شده در بدن خود استفاده می کنند، بدون هیچ نگرانی می توانند از روش سونوگرافی بهره مند شوند.
عوارض سونوگرافی اسکلتی عضلانی
سونوگرافی مانند سی تی اسکن و رادیوگرافی از اشعه X-ray استفاده نمی کند، بنابراین سونوگرافی روشی امن و بی خطر است و عارضه جانبی ندارد.
آمادگی جهت سونوگرافی اسکلتی عضلانی
لباس راحت و گشاد بپوشید. ممکن است نیاز باشد تمام لباس ها و جواهرات ناحیه در معرض معاینه را خارج کنید. گاهی پوشیدن گان لازم می شود.
مرکز رادیولوژی سرو را روی نقشه بیابید
نحوه انجام سونوگرافی اسکلتی عضلانی
برای معاینات سونوگرافی خاص از سیستم اسکلتی عضلانی، از بیمار خواسته می شود تا روی یک میز معاینه یا صندلی متحرک قرار گیرد. برای سایر معاینات سونوگرافی، وضعیت باید به گونه ای باشد که صورت رو به بالا قرار گیرد. رادیولوژیست ممکن است از شما بخواهد که اندام مورد بررسی را جا به جا کنید یا ممکن است آن را برای شما ارزیابی کند تا آناتومی و عملکرد مفصل، عضله، رباط یا تاندون را ارزیابی کند. در مورد نوزادان و کودکان کودک باید روی میز معاینه به پشت دراز بکشد ممکن است موقعیت های دیگری نیز لازم باشد.