سونوگرافی ویژه زنان ترانس واژینال

 سونوگرافی از طریق واژن

امروزه سونوگرافی یکی از روش های مهم تصویربرداری در تشخیص بیماری ها می باشد. سونوگرافی ترانس واژینال نیز یکی از انواع سونوگرافی می باشد.
کلمه سونوگرافی از لفظ لاتین sono به معنی صوت و نیز graphic به معنی ترسیم گرفته شده و ultrasound از ultra به معنی ماورا و نیز sound به معنی صوت یا صدا گرفته شده است.

سونوگرافی واژینال چیست؟

سونوگرافی واژینال با استفاده از دخول ردیاب یا گیرنده به داخل واژن انجام می شود. امواج صوتی از ردیاب فرستاده می شود و تصویری با بزرگنمایی بالا از جنین می گیرد و آن را به صفحه کامپیوتر می فرستد. این تصویر به پزشک کمک می کند وضعیت سلامت و رشد جنین را بررسی کند. سونوگرافی معمولا 20-15 دقیقه طول می کشد.

کی و چرا سونوگرافی واژینال انجام می شود؟

اگر پزشک به شما توصیه کند پیش از هفته دهم بارداری سونوگرافی انجام دهید، از روش واژینال استفاده میشود. زیرا در ابتدای بارداری، جنین بسیار کوچک است و در پایین ترین قسمت شکم قرار گرفته است بنابراین با سونوگرافی شکم قابل مشاهده نیست. سونوگرافی واژینال به پزشک کمک می کند رحم شما را از طریق واژن بررسی کند.
اگر در شرایط زیر قرار داشته باشید، پزشک بین هفته ششم و دهم به شما سونوگرافی واژینال توصیه می کند:
– سابقه سقط جنین داشته باشید.
– سابقه بارداری خارج از رحم داشته باشید.
– عمل باروری انجام داده باشید.
– درد می کشید.
– خونریزی دارید.
بعد از هفته دهم بارداری و در طول  بارداری هفته به هفته، سونوگرافی از طریق شکم انجام می شود زیرا در این زمان رحم رشد کرده و به سمت بالای شکم حرکت کرده است بنابراین جنین از طریق سونوگرافی شکم قابل مشاهده است.

سونوگرافی واژینال زمانی انجام می شود که:

سابقه زایمان زودرس داشته باشید و پزشک بخواهد دهانه رحم را بررسی کند.
اضافه وزن داشته باشید و سونوگرافی شکم تصاویر واضحی نشان نمی دهد.
پزشک شک داشته باشد که شما گرفتگی جفت دارید.

سونوگرافی واژینال برای موارد زیر قابل استفاده است:

تشخیص ضربان قلب جنین
مشاهده این که شما یک بچه باردار هستید یا بارداری دوقلو هستید.
بررسی نرمال بودن مراحل بارداری در رحم
ارزیابی دلایل درد شکم، لکه بینی یا خونریزی
جلوگیری از بارداری خارج از رحم
گاهی اوقات سونوگرافی واژینال به دلیل مسائل غیرپزشکی انجام می شود مثلا زمانی که شما از روز اول آخرین پریودی خود مطمئن نیستید، پزشک برای تعیین زمان بارداری از سونوگرافی واژینال استفاده می کند.

آمادگی های لازم برای سونوگرافی واژینال

– بیشتر خانم ها سونوگرافی واژینال را راحت از سونوگرافی شکم می دانند زیرا نیازی به پر بودن مثانه در طول سونوگرافی نیست.
– برای این سونوگرافی باید مثانه خالی باشد زیرا پر بودن آن مانع از تصویری واضح از جنین می شود. پرستار از شما می خواهد پیش از انجام سونوگرافی مثانه خود را خالی کنید.
– برای سونوگرافی واژینال باید پایین تنه برهنه باشد. اگر لباس دو تکه بپوشید بیشتر احساس راحتی می کنید زیرا نیازی به کامل برهنه شدن نیست.
– سونوگرافی واژینال توسط پزشک خانم یا آقا انجام می شود. احتمالا شما با پزشک خانم راحت تر هستید بنابراین وقت های خالی پزشک موردنظرتان را بررسی کنید و زمان مناسب را انتخاب کنید.

در طول سونوگرافی چه اتفاقی می افتد؟

پرستار از شما می خواهد روی تخت سونوگرافی دراز بکشید. پرستار پاهای شما را می پوشاند و از شما می خواهد زانوهای خود را بالا برده و کف پاها را بر روی تخت قرار دهید. باید پاها را به قدری باز کنید که پزشک بتواند به راحتی سونوگرافی را انجام دهد.
پزشک ردیاب را با پوششی پلاستیکی نو و استریل مانند کاندوم می پوشاند. سپس ژلی بر روی ردیاب قرار می دهد تا به راحتی وارد واژن شود و تصاویر واضحی نشان دهد. ردیاب حدود 3-2 اینچ وارد واژن می شود و عمل سونوگرافی انجام می شود.
احتمالا در ابتدا احساس ناراحتی می کنید بنابراین سعی کنید آرام باشید؛ هر چقدر آرام تر باشید ردیاب راحت تر وارد واژن میشود و سونوگرافی بهتر انجام می شود.
اگر عضلات خود را سفت کنید، باعث درد می شود. نفس عمیق بکشید؛ این مسئله به ورود راحت تر ردیاب کمک می کند.