رادیولوژی-سرو

با استفاده از رادیولوژی بسیاری از بیماری های قلبی، ریوی، انواع سرطان ها و … قابل تشخیص هستند به همین دلیل با تشخیص زود هنگام می توانند باعث نجات جان بسیاری از بیماران شوند. علاوه بر آن پزشکان با استفاده از رادیولوژی می توانند نحوه عملکرد بدن پس از درمان و میان موفقیت آن را مورد بررسی قرار دهند.

انواع رادیولوژی

رادیولوژی چیست؟

رادیولوژی به مجموعه ای از روش های تصویربرداری از بافت های مختلف بدن اطلاق می شود که می تواند در تشخیص بیماری ها به پزشکان کمک بسیاری کند. در رادیولوژی گاهی اوقات از اشعه ایکس با دوز پایین برای تهیه تصاویر از قسمت های مختلف بدن استفاده می شود.

با استفاده از رادیولوژی مشکلات بسیاری از جمله شکستگی استخوان ها، مشکلات گوارشی، بیماری های قلبی و… قابل شناسایی هستند. همچنین پزشکان از رادیولوژی برای بررسی واکنش بدن به درمان فعلی استفاده می کنند.

انواع رادیولوژی

متداول ترین انواع رادیولوژی به شرح زیر هستند:

۱- رادیوگرافی: در این نوع رادیولوژی ابتدا اشعه ایکس با دوز پایین به نواحی مورد نظر بدن تابیده می شود از استخوان ها و بافت نرم بدن تصاویر رادیوگرافی به دست می آید. این روش معمولا برای تشخیص مشکلات مرتبط با قلب و ریه کاربرد دارد.

۲- سونوگرافی: سونوگرافی نوعی تکنولوژی موثر و ایمن می باشد که در آن از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. امروزه سونوگرافی کاربردهای بسیاری دارد که متداول ترین آنها سونوگرافی بارداری می باشد که در آن جنین از لحاظ سلامت بررسی می شود بنابراین هر خانمی لازم است حداقل ۲ تا ۳ بار در طور بارداری سونوگرافی حاملگی داشته باشد. علاوه بر آن سونوگرافی تعیین جنسین هم در میان خانم های باردار جایگاه ویژه ای دارد.

از کاربردهای دیگر سونوگرافی می توان به سونوگرافی کبد، سونوگرافی سرطان سینه، سونوگرافی پستان، سونوگرافی شکم و… اشاره کرد.

۳- سی تی اسکن: از موثرترین روش های تصویربرداری پزشکی، روش سی تی اسکن می باشد. در سی تی اسکن اشعه ایکس به مقدار بسیار اندکی به قسمت های مختلف بدن تابانده می شود و پس از خروج از آنها، اطلاعات پردازشی دریافت شده و به صورت تصاویر رنگی بر روی مانیتور نمایش داده می شوند. سی تی اسکن عمدتا برای بررسی مشکلات مرتبط با اندام های حرکتی بدن مانند استخوان ها به کار برده می شود.

۴- ام آر آی (MRI): در ام آر آی از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تهیه تصاویر از نواحی مختلف درون بدن استفاده می شود بنابراین نسبت به سی تی اسکن و رادیوگرافی به دلیل عدم استفاده از اشعه ایکس خطرات کمتری دارد.

از انواع ام آر آی می توان به ام آر آی زانو، ام آر آی کمر، ام آر آی دست و… اشاره کرد.

عوارض رادیولوژی

در حالت کلی تصویربرداری رادیولوژی کاملا بی خطر نیست و ممکن است به دلیل استفاده از اشعه ایکس عوارضی را برای بیمار به همراه داشته باشد ولی لازم است بدانید که مزایای آن بسیاز بیشتر از خطرات آن است.

همچنین شایان ذکر است که رادیولوژی با استفاده از اشعه ایکس برای خانم های باردار خطرناک است بنابراین در صورت باردار بودن حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.

تماس با ما