الاستوگرافی پستان
الاستوگرافی در سرطان سینه
یکی از شایعترین نوع سرطان در بین زنان سرطان سینه است که از عمدهترین علتهای مرگ و میر در بین زنان محسوب میشود. آمار سرطان سینه در سال ۲۰۱۲ حدود ۱.۷ میلیون و بالغ بر ۵۰۰ هزار مرگ و میر در همان سال بوده است. از این رو پیدا کردن راهکاری برای تشخیص به موقع و درمان این نوع سرطان از اولویتهای علوم و فنون پزشکی در نظر گرفته شد. در سال ۱۹۹۱ اولین ایده در به کارگیری الاستوگرافی در تشخیص سرطان پستان توسط Ophir و دوستان مطرح گردید و در سال ۱۹۹۷ تحقیقات نشان داد سونوگرافی الاستوگرافی میتواند به تشخیص ضایعات پستانی کمک کند و در سال ۲۰۰۳ اولین تجهیزات پزشکی در این مورد تولید و عرضه گردید.
الاستوگرافی پستان
سونوگرافی الاستوگرافی پستان نیز مانند الاستوگرافی تیروئید در واقع یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی است که اطلاعاتی در مورد تودههای موجود در سینه میدهد. این روش در مقایسه با سونوگرافی معمول اطلاعاتی اضافه بر سازمان در اختیار متخصص رادیولوژی میگذارد. در سونوگرافی معمولی بافت و شکل ظاهری قسمت مورد تست مشخص میشود. ولیکن الاستوگرافی میتواند علاوه بر این اطلاعات، همانگونه که گفته شد سنجشی از سختی بافت سینه نیز مطرح نماید و یک مکمل تشخیصی در کنار سونو است. افزایش دقتی که در نتیجه قرارگیری این دو روش تصویربرداری ایجاد میشود باعث میشود تا درصد خطای پزشک در تشخیص تودهها بسیار کم شود.
| اینستاگرام رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان |
الاستوگرافی بر چه اساسی میتواند به تشخیص سرطان کمک کند؟
به طور معمول سرطان و بافتهای سرطانی به شکل یک بافت سفت (نواحی سفت) در بدن ظاهر میشوند. اگرچه تودههای خوش خیم هم ممکن است در ظاهر سفت به نظر بیایند ولی به سفتی تودههای سرطانی نیستند. این را در نظر بگیرید که بافتهای سلولی بدن از یک سری بلوکهای سلولی با ساختاری ماکروسکوپی و میکروسکوپی تشکیل شدهاند. حال تشخیص این بافتها با تغییراتی که در اثر آسیب به آنها پیدا میکنند با کمک تکنیک لمس اگر نزدیک به سطح پوست بدن نباشند، بسیار سخت، مشکل و در مواردی غیر ممکن خواهد بود.
تکنیک اسکن الاستو
تکنیکی که در الاستوگرافی (اسکن الاستو) مطرح میشود بر اساس تعیین برخی از خواص مکانیکی در بافت پایه ریزی شده است. در این روش بافتها و میزان بافت توده بررسی میشوند و بدون آنکه نیازی به بیوپسی و نمونه برداری باشد متوجه وجود تودههای خوش خیم و یا بدخیم و سرطانی در سینه میشوند.
Magnetic Resonance Elastography (MRE) نامی است که برای تکنیک الاستوگرافی در نظر گرفته شده است. دو ویژگی مهمی که در این سونوگرافی خاص تشخیصی در نظر گرفته شده است اندازه و میزان سفتی در لحظه انجام آن است.
- اندازه توده: به دلیل خاصیت دسموپلاستی تومورها، ضایعات سخت با کاهش الاستیسیته (خاصیت کشسانی) و کشش در الاستوگرافی بزرگتر از حالت سونوگرافی نمایان میشوند. به این ترتیب متخصص رادیولوژی با محاسبه اختلاف بین اندازه تومور در این روشها میتواند نسبت بین آنها را محاسبه کند و اگر این نسبت بالای ۱.۳۱ باشد، توده بدخیم درنظر گرفته میشود.
- سختی بافت: میزان و توزیع بافت موجود در توده به عنوان معیاری برای سنجش سختی در نظر گرفته میشود، تودههای بدخیم نسبت به تودههای خوش خیم سفتتر و با تراکم بالاتر هستند.
مطالعه بیشتر: