سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال ، آزمایشی است که در آن برای تصویربرداری از اندامهای داخلی بدن از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. سونوگرافی ترانس واژینال که به آن آندوواژینال نیز گفته می شود، یک روش سونوگرافی لگن است که پزشک برای بررسی اندام های تولید مثل در بانوان و یا بررسی وضعیت جفت و جنین در طی بارداری از آن استفاده می کند.
رحم، لوله های فالوپی، تخمدان ها، دهانه رحم و واژن اندام های تولید مثل در بانوان هستند.
کلمه ترانس واژینال در لغت به معنی “از راه واژن” بوده و این نوع سونوگرافی نوعی معاینه داخلی است. بر خلاف سونوگرافی های عادی شکمی یا لگنی که در آن مبدل فراصوت از بیرون با لگن در ارتباط است، در سونوگرافی ترانس واژینال، یک پروب به طول حدود 10 تا 15 سانتی متر وارد کانال واژن می شود.
- سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال چگونه انجام می شود؟
برای سونوگرافی باید روی تخت به پشت دراز بکشید و زانوها را به طرف شکم خم کنید و پا را روی جای پای تعبیه شده روی تخت قرار دهید.
پزشک کاندوم را روی پروب می کشد و با ژل مخصوص سونوگرافی روی آن را می پوشاند و آن را وارد واژن می کند. اگر نسبت به مواد لاتکس حساسیت دارید، پزشک را در جریان قرار دهید تا از پروب های غیر لاتکس استفاده شود.
ممکن است با ورود مبدل به داخل بدن، نوعی فشار شبیه به معاینه پاپ اسمیر که اسپکلوم وارد واژن می شود، احساس کنید. با ورود مبدل به داخل بدن، امواج صوتی از اندامهای داخلی عبور کرده و تصاویر داخل لگن بر روی صفحه نمایش، نمایان می گردد. سپس پزشک متخصص، مبدل را بدون آنکه از بدن خارج کند، به آرامی می چرخاند تا تصویر جامعی از اندامهای بدن بدست آید.
ممکن است سونوگرافی ترانس سالین اینفیوژن (اس آی اس) تجویز شود. در این نوع سونوگرافی، برای کمک به شناسایی آنومالی های رحم، قبل از سونوگرافی محلول نمکی استریل به داخل حفره رحم تزریق می گردد. محلول نمکی تا حدودی رحم را پر می کند و به این ترتیب با ایجاد یک ضریب شکست نوری مناسب، نسبت به سونوگرافی های معمولی، تصویری دقیق تری از داخل رحم و لوله ها ایجاد می شود.
سونوگرافی ترانس واژینال را می توان هم برای افراد مبتلا به عفونت و هم برای مادران باردار انجام داد اما در مورد اس آی اس اینطور نیست.