سوال متداول رادیولوژی و سونوگرافی

برای شما مراجعه کنندگان عزیز مرکز رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو دکتر نینا زاهدی نژاد، مقاله ای با عنوان پاسخ به سوال متداول مراجعه کنندگان مرکز، آماده شده است که برای شما عزیزان قرار داده ایم.

سوال متداول رادیولوژی و سونوگرافی:

اگر برای شما هم سوالاتی  پیش آمده حتما پرسش و پاسخ های این بخش رو کاملا مطالعه کنید، اگر پاسخ سوال خود را پیدا نکردین در پایین همین مقاله در قسمت دیدگاه ها سوالات خود را برای ما ارسال نمایید.

خانم ها تا چه سنی باید ماموگرافی انجام دهند؟

بر اساس کتب علمی ، ماموگرافی تا سن 65 سال لازم است ،امروزه با توجه به افزایش سن و افزایش کیفیت زندگی و سلامت فیزیکی خانم ها در صورتیکه بطور مثال یک خانم 70  ساله سرحال و فعال باشد باید با توجه به توصیه پزشک ماموگرافی خود را بطور روتین انجام دهد و برعکس اگر خانمی 70 ساله دچار بیماری های دیگری باشد که از نظر سلامت جسمی ناتوان و نحیف باشد انجام ماموگرافی جزو اولویت های چکاپ او نمی باشد .

بطور روتین خانم ها بین 40 تا 65 سال باید ماموگرافی سالیانه انجام دهند و قبل و بعد از این محدوده سنی با توجه به شرایط فرد تصمیم گیری به زمان انجام ماموگرافی توسط پزشک متخصص صورت می گیرد.

در کشورهای پیشرفته با توجه به سیاست گذاری های درمانی و سازمان های بیمه گر پروتوکل های متفاوتی برای سن شروع و نیز فاصله انجام ماموگرافی و حتی تعداد کلیشه های ماموگرافی وجود دارد که بهترین تصمیم بر اساس توصیه پزشک با توجه به شرایط فرد و آمارهای بیماریهای پستان در ایران می باشد.

سوال متداول رادیولوژی و سونوگرافی:

در چه شرایطی برای خانم های زیر 40 سال ماموگرافی انجام می دهند؟

در صورتیکه در خانمی  بستگان درجه یک (مثل خواهر، مادر ، پدر) سرطان پستان داشته اند بهتر است اولین ماموگرافی 10 سال زودتر از سنی که مادر مبتلا به سرطان پستان شده است انجام شود.

در صورتیکه پستان فرد بسیار بزرگ باشد و یا در افرادی که بدلایل ژنتیکی یا در معرض اشعه بودن و یا در اثر مصرف داروهای خاصی و یا …

شانس ابتلا به سرطان پستان بیشتر می باشد بهتر است بعد از 35 سالگی  اولین ماموگرافی خود را انجام دهد.

معمولا سن شروع ماموگرافی 40 سال می باشد اما با توجه به اینکه سن شروع سرطان پستان در ایران چند سال پایینتر از سایر کشورها می باشد بهتر است اولین ماموگرافی بین 35 تا 40 سال انجام شود.

چرا مراکز درمانی بر نگه داشتن مدارک قبلی سونوگرافی و عکس های ماموگرافی و حتی تا 3-4 دوره قبل اصرار دارند ( علی رغم اینکه نگهداری مدارک قبلی جاگیر و دردسرساز است)؟

داشتن مدارک قبلی برای دقیق بودن تشخیص فعلی بسیار مفید است و بسیاری اوقات راهنمای بسیار خوبی جهت رفع ابهام در یافته های جدید می باشد و مهمتر از همه اینکه اغلب از انجام یکسری بررسی های بیشتر مثل عکس اضافه در نمای خاص ،بزرگنمایی، MRI و حتی نمونه برداری جلوگیری می شود.

بطور مثال اگر در ماموگرافی جدید شما منطقه مشکوکی و یا بطور مثال میکروکلسیفیکاسیون دیده شود با مقایسه با عکس های قبلی پزشک متوجه می شود که این منطقه قبلا بوده یا نه و آیا تغییر اندازه داشته یا نه و این کمک به تشخیص دقیقتر می کند.

همه این سخت گیری ها برای داشتن مدارک قبلی به منظور دقت در تشخیص و حفظ سلامتی خود شماست ، لطفا در حفظ مدارک خود کوشا باشید.

سوال متداول رادیولوژی و سونوگرافی:

در دوران حاملگی از چه زمانی جنسیت جنین در سونوگرافی مشخص می شود؟

در سونوگرافی از هفته 18 حاملگی تعیین جنسیت جنین بطور دقیق قابل انجام است . قبل از 18 هفتگی در صورتیکه جنین در وضعیت مناسب قرار گرفته باشد نیز می توان جنسیت را دید اما خیلی قابل اطمینان نیست و مثلا بدلیل قرار گرفتن بند ناف بین پاهای جنین ممکن است اشتباه تشخیص داده شود ، به همین دلیل برای مطمئن بودن از تشخیص ، بهتر است پس از 18 هفتگی تعیین جنسیت صورت گیرد.

برای انجام سونوگرافی رحم و تخمدان باید آب خورده تا مثانه پر شود و احساس دستشویی داشته باشید؛ چرا؟

1- در حالت عادی رحم بصورت فشرده روی خودش جمع شده است وقتی مثانه پر از مایع می شود باعث باز شدن رحم شده در نتیجه  بررسی آن دقیقتر و بهتر صورت می گیرد

2- هر مایعی درون بدن مثل پنجره عمل کرده و باعث بهتر دیده شدن اندام های پشت و یا مجاورش توسط سونوگرافی می شود مثل جنین که درون مایع آمنیوتیک رحم قرار دارد و بدلیل قرارداشتن درون مایع رحم خوب دیده می شود، سنگهای کیسه صفرا بدلیل وجود مایع درون کیسه صفرا خوب دیده می شوند در نتیجه با پر بودن مثانه رحم که در مجاورت آن قرار دارد راحتتر دیده می شود

3- روده ها پر از گاز می باشند و هنگام سونوگرافی گاز باعث کاهش کیفیت تصویر شده و اختلال ایجاد می کند با پر شدن مثانه بخشی از روده های پر از گاز کنار زده می شود و تصویر سونوگرافی بهتر خواهد شد

آیا فیبروکیستیک بودن بافت پستان و یا داشتن کیست شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد؟

خیر داشتن  پستان های فیبروکیستیک و یا داشتن کیست ریسک ابتلا به سرطان را بالا نمی برد ولی این افراد بهتر است تحت نظرپزشک متخصص جراح که در زمینه پستان دارای تخصص و فعالیت می باشد و یا پزشک زنانی که در زمینه پستان تجربه دارد قرار گیرند،ماهانه خودآزمایی پستان انجام داده ، چکاپ منظم و سونوگرافی را نیز انجام دهند تا هرگونه تغییری در بافت پستان و یا بزرگ شدن و تغییر کیست های قبلی را سریع متوجه شده و با پزشک خود بررسی و پیگیری کنند.

سوال متداول رادیولوژی و سونوگرافی:

آیا سونوگرافی رحم و تخمدان ها با روش داخلی ( ترانس واژینال ) درد دارد ؟ چه فرقی با سونوگرافی از روی شکم دارد ؟

سونوگرافی ترانس واژینال دردناک نمی باشد به این جهت که پروب سونوگرافی باریک است و قبل از وارد کردن آن به داخل رحم با لوبریکانت لغزنده می شود سپس در نزدیکی رحم و تخمدانها قرار می گیرد ، در مواردی جهت بررسی ضخامت آندومتر و سایز تخمدانها ، در خانم های چاق که ضخامت چربی روی شکم آنها زیاد است و نیز در افراد مسن  نسبت به روش سونوگرافی از روی شکم ارجحیت دارد و دقیق تر می باشد .

آیا انجام نمونه برداری پستان ( بیوپسی) دردناک است ؟ آیا جای محل بیوپسی روی پستان باقی می ماند؟

قبل از انجام بیوپسی محل را روی پستان با تزریق لیدوکانین ( ماده بی حس کننده) بطور موضعی بی حس می کنند درنتیجه فرد حین نمونه برداری دردی احساس نمی کند. بدلیل اینکه برای انجام بیوپسی روی پوست برش کوچکی ایجاد می شود ( در حدود 1-2mm ) پس از حدود 1-2 هفته جای برش روی پوست از بین می رود و جای آن نمی ماند.

آیا بدلیل احساس درد در انجام ماموگرافی می توان بجای آن MRI انجام دهند؟

به منظور انجام یک چکاپ کامل پستان برای خانم های بالاتر از 39 و یا 40 سال بهتر است هم سونوگرافی و هم ماموگرافی انجام شود زیرا این دو روش مکمل همدیگر هستند و نه جایگزین یکدیگر ، در ماموگرافی نکاتی مانند میکروکلسیفیکاسیون دیده می شود که در سونوگرافی معمولا بهراحتی دیده نمی شوند، نیز در ماموگرافی وقتی توده ای دیده شود نوع و ویژگی های آن ( کیست است یا توده ) توسط سونوگرافی مشخص می شود.
MRI روش بررسی خوبی است اما جایگزین ماموگرافی نمی باشد زیرا در این روش نیز میکروکلسیفیکاسیون ها دیده نمی شوند.
در مورد دردناک بودن انجام ماموگرافی نیز درصورتیکه این بررسی در روزهای آخر سیکل قاعدگی انجام شود بدلیل کاهش حساسیت پستان ها در این زمان درد کمتری احساس می شود، نیز قابل ذکر می باشد که دستگاه های ماموگرافی امروزی با پیشرفت تکنولوژی باعث ایجاد درد و ناراحتی کمتری می شوند.
سوال متداول رادیولوژی و سونوگرافی:

آیا انجام سونوگرافی پستان و ماموگرافی باید در تاریخ مشخصی از سیکل ماهانه انجام شود ؟

در افرادی که دارای پستان های حساس و دردناک می باشند بهترین زمان برای انجام ماموگرافی و سونوگرافی پستان  آخرین روزهای پریود است که درد پستان در این زمان کمتر می باشد اما در خانم هایی که مشکل درد پستان ندارند در هر زمان از سیکل پریودیک می توانند ماموگرافی و سونوگرافی پستان را  انجام دهند.

معمولا خانم های بالای 40 سال برای چکاپ پستان باید هم ماموگرافی و هم سونوگرافی انجام دهند،

آیا سونوگرافی داپلر درد دارد و با سونوگرافی معمولی چه فرقی دارد ؟

سونوگرافی داپلر نیز مانند سایر انواع سونوگرافی انجام می شود و دردناک نمی باشد، در این نوع سونوگرافی عروق خونی و جریان خون درون آنها بررسی می شود و روش بررسی مانند سونوگرافی عادی بوده یعنی با استفاده از پروب سونوگرافی و از روی سطح بدن انجام می شود ( برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع سونوگرافی به بخش دانستنیها مراجعه کنید).

چرا برای انجام سونوگرافی شکم باید ناشتا باشید ؟

کیسه صفرا با خوردن غذا منقبض می شود و بررسی ضخامت کیسه صفرا و ضایعات افتراقی مقدور نمی باشد
لذا جهت بررسی کیسه صفرا (سونوگرافی شکم) باید ناشتا باشید .

آیا در سونوگرافی معده و روده ها هم دیده می شود ؟

خیر در سونوگرافی معده و روده و کلا ارگان های محتوی گاز قابل بررسی و رویت نمی باشند .

Leave a Comment